specerijen

Specerijen

» Cardamom

Cardamom

Cardamom kan zowel in zoete als in hartige producten gebruikt worden. De smaak kan omschreven worden als mild, bitter, maar met toch een neiging naar zoet.

Tip!

Barbecue bananen

nagerecht voor 4 personen

Ingrediënten

4 bananen
6 cardamompeultjes
2 vanillestokjes
1 uitgeperste kleine sinaasappel
scheutje oranjelikeur
4 eetlepels basterdsuiker
3 eetlepels boter
150 ml crème fraîche
1 zakje vanillesuiker
 

Voorbereiding

Haal de zaadjes uit de cardamom en plet ze enigszins in een vijzel. Snijd de vanillestokjes over de lengte doormidden en schraap de zaadjes met een lepeltje eruit. Doe dit bij de cardamom en probeer nog een beetje meer te pletten.

Bereiding

Verwarm de boter licht in de magnetron tot het in elk geval zacht is. Doe dit bij de vanille en cardamom en voeg hier ook de sinaasappel, de suiker en eventueel de likeur toe. Klop de crème fraîche een beetje los in een schaal en doe hier de vanillesuiker bij.
Leg de bananen, in hun schil, op de barbecue en bak ze 6-8 minuten, totdat ze bruinzwart zijn. Draai ze af en toe om. Als ze zwart zijn, haal ze eraf, snijd ze overlangs door de midden en schep daar saus overheen.
Dien de banaan op met wat crème fraîche eroverheen.

Wist je dat? (Cardamom)

Cardamom wordt gebruikt voor het op smaak brengen van eten en drinken, maar ook als medicijn.

Medicinaal kan cardamom onder anderen gebruikt worden om tandontstekingen en keel ontstekingen te bestrijden. Ook wordt cardamom gebruikt om nier- en galstenen te verwijderen en als tegengif voor slangen- en schorpioengif.