specerijen

Specerijen

» Nootmuskaat

Nootmuskaat

Wordt vaak gebruikt over asperges, spruitjes, bloemkool, asperges en spinazie. Ook is het mogelijk nootmuskaat in zoete gerechten zoals koek en gebak te gebruiken. De smaak van nootmuskaat is warm en sterk kruidig.

Tip!

Gesmoord rundvlees in kruidige saus

hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

1 grote ui, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 rode pepers, gehalveerd met behoud van de zaadjes
1 stengel sereh, in stukjes gesneden
2 cm gemberwortel, in stukjes gesneden
15 gram cashewnoten, ongezouten
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 1/2 theelepel nootmuskaatpoeder
250 gram entrecote a la minute, in reepjes gesneden
2 eetlepel olie
1 eetlepel bruine basterdsuiker
4 eetlepel ketjap

Bereiding

Doe de ui, knoflook, rode peper, sereh, gember en cashewnoten in een keukenmachine totdat dit tot een fijne pasta vermengd is. Vermeng de koriander, peper en nootmuskaat erdoor. Verhit wokolie in een pan en fruit het kruidenmengsel in ca. 3 minuten zachtjes tot het lekker gaat ruiken. Schep het vlees erdoor en bak het al omscheppend in ca 3 minuten bruin. Roer de bruine suiker en ketjap samen met het vlees erdoor en laat het geheel nog ca. 2 minuten zachtjes doorwarmen. Serveer met rijst en sperziebonen.

Wist je dat? (Nootmuskaat)

Nederlandse slavenhandelaren kwamen erachter dat de slaven die zij vervoerden de nootmuskaatbollen aten die zij vervoerden om er high van te worden. In een lage dosis geeft nootmuskaat geen psychische of neurologische effecten, het kan dus zonder problemen in het eten verwerkt worden. Bovenmatig gebruik kan echter wel hallucinaties veroorzaken.