specerijen

Specerijen

» Chillies

Chillies

Ook wel rode peper of Spaanse peper genoemd. Heeft een zeer scherpe smaak. Het is niet de chilli zelf die deze scherpe smaak veroorzaakt, maar de zaadjes die in de peper zitten. Zowel de hele- als de gemalen chillies worden voornamelijk gebruikt in Latijns-Amerikaanse  en Oosterse gerechten. Van gemalen pepers met zout, azijn en andere toevoegingen wordt sambal gemaakt.

Tip!

Chilli-lime saus

hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

150 gram kristalsuiker
100 ml water
80 ml limoensap
1 theelepel limoen rasp
2 rode fijngesneden chilipepers
2 theelepels sweet chilli saus
3 theelepels maizena

Bereiding

Doe de suiker en water in een sauspan. Roer net zo lang op laag vuur totdat de suiker oplost. Laat het mengsel daarna nog 5 minuten op laag vuur staan zonder te roeren. Voeg de rasp, de chillies en de saus toe. Voeg ook de limoensap toe. Neem wat vocht uit de pan en voeg dat toe bij de maizena. Roer door de maizena totdat een glad mengsel ontstaat. Voeg gladde mengsel toe aan de pan met de chillie pasta.
Roer totdat de saus dikker wordt en haal het van het vuur. Heerlijk bij gegrilde tonijnsteak en zoete aardappelen uit de oven.