specerijen

Specerijen

» Komijnzaad

Komijnzaad

 Komijnzaad heeft een kruidige anijssmaak is enigszins bitter.

Tip!

Tikka masala gehaktballetjes

Hapjes

Ingrediënten


1 grote ui, zeer fijn gesnipperd
olie om te frituren
500 gram rundergehakt
1 ei
100 gram maisgriesmeel
4 eetlepels tikka curry paste (Mida)
1 eetlepel komijnpoeder
bosje koriander

Bereiding

Fruit de ui in de olie. Schep samen met het ei ,maisgriesmeel, tikka curry paste, komijnpoeder en koriander door het gehakt. Voeg als het te vochtig is, nog wat maisgriesmeel toe. Vorm met natte handen balletjes ter grootte van een pingpongbal. Verhit een flinke laag olie in een diepe koekenpan. Frituur of wok de balletjes in de hete olie krokant en bruin. Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier.

 


Indiase bloemkool met gehakt en appel

Hoofdgerecht voor 4 personen


Ingrediënten


500 gram aardappelen, in stukjes gesneden
zout
1 bloemkool, in roosjes gesneden
3 eetlepels olie
1 theelepel turmeric
2 theelepels komijn poeder
1 theelepel koriander poeder
400 gram gehakt
2 eetlepels currypasta mild (Mida)
125 milliliter kookroom
1 appel (Jonagold ), in stukjes gesneden

Bereiding


Kook de aardappelen in weinig water met zout in ongeveer 15 minuten net gaar. Verhit olie in een wok en roerbak de bloemkool met turmeric, het komijn en de korianderpoeder. Voeg 100 milliliter water toe en laat de bloemkool al omscheppend in ongeveer 15 minuten net gaar worden. Bak tegelijkertijd het gehakt met de currypasta in ca. 8 minuten rul.

Schep de aardappel door de bloemkool, voeg de kookroom toe en kook het geheel nog even door. Schep de appel door het gehakt en serveer met de bloemkoolschotel.

Wist je dat? (Komijnzaad)

 De Romeinen gebruikten gemalen komijn als broodbeleg en in liefdesdrankjes omdat ze ervan overtuigd waren dat dit zorgde voor een trouwe partner.