specerijen

Specerijen

» Paprikapoeder

Paprikapoeder

Er zijn veel verschillende soorten paprikapoeder op de markt. De smaak kan variëren van mild tot licht pittig en de kleur zit tussen rood en licht bruin in. Als de paprikapoeder te heet wordt, bijvoorbeeld door het meebakken in hete olie, verbranden de suikers in de poeder en wordt de smaak bitter.

 

Tip!

Marokkaanse eieren uit de oven op rode groenten

Hoofdgerecht voor 4 personen

Dit is een stevig gerecht dat vaak gebruikt wordt voor een laat ontbijt of een zondagse brunch. De eieren moeten zachtgekookt zijn, zodat de eidooier over de groenten uitvloeit.


Ingrediënten


5 eetlepels olijfolie
1 Spaanse ui, in ringen gesneden
4 teentjes knoflook, uitgeperst
4 rode paprika`s, in reepjes gesneden
1 courgette, in plakjes
5 tomaten, in plakjes
2 eetlepels gehakte peterselie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chillies grof gemalen
zout en peper naar smaak
4 eieren

Voor de garnering:


gemalen komijn
paprikapoeder
4 takjes verse koriander


Bereiding


Verhit de olie in een grote koekenpan fruit de ui. Voeg de knoflook, paprika`s courgette en tomaten en verwarm alles 15-20 minuten op laag vuur, onder af en toe roeren, tot de groenten gaar zijn.
Roer de peterselie erdoor met de paprikapoeder, de chilipepervlokken en zout en peper naar smaak. Laat alles nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
Doe het groentemengsel in een grote, ondiepe ovenvaste schaal. Maak er 4 kuiltjes in en breek in elk kuitje een ei. Zet de schaal 10 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven tot het eiwit is gestold, maar de dooiers nog zacht zijn.
Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met gemalen komijn en paprikapoeder en garneer met de takjes koriander.