specerijen

Specerijen

» Turmeric gemalen

Turmeric gemalen

Ook wel Kurkuma, curcuma, koenjit, koennir of geelwortel genoemd. Turmeric is een belangrijk bestanddeel van kerrie en wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Turmeric is ideaal om rijst een gele kleur te geven.

 

Tip!

Kalio ajam

Hoofdgerecht voor 4 personen


Een heerlijk mild gerecht van kip


Ingrediënten
 

1 kg kipkluifjes
1 blik santen + 1/2 blik water
2 uien, fijn gesneden
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 stengel sereh in 3 stukken of 1 eetlepel serehpoeder
1/2 eetlepel gemberpoeder
3 eetlepels sambal oelek
2 eetlepels turmeric
2 blaadjes daun djeruk perut
1/2 citroen uitknijpen
1 bouillonblokje kip


Bereiding
 

Fruit de fijngesneden uien en knoflook in wat olie. Doe hier het bouillonblokje, de kruiden, de kip en de turmeric bij en meng alles goed door elkaar. Als het  er smeuïg uitziet kun je de santen erbij doen samen met het halve blik water. Alles 15 tot 30 minuten op een klein vuur laten koken/sudderen en steeds roeren. Je kunt hier zout naar smaak aan toevoegen. Kalio Ajam is een nat gerecht met veel jus. Als het te dik wordt kan er wat kokend water bijgedaan worden.

Tip!: Als je niet genoeg kip hebt (of teveel gasten) kun je 2 aardappels in stukken toevoegen. Gewoon in kleine stukken snijden en 5 tot 7 minuten meekoken.
Lekker met rijst en groenten of als onderdeel van een rijsttafel, als bijgerecht.

Wist je dat? (Turmeric gemalen)

Momenteel wordt onderzocht in hoeverre turmeric heilzaam is bij Alzheimer, artritis en andere ziektes. Turmeric wordt al gebruikt in zonnebrand.

In India, Pakistan en Bangladesh wordt turmericpasta op de huid van de bruid en de bruidegom gesmeerd omdat dit voor een mooie gloed zou zorgen en slechte bacteriën weg zou houden.