specerijen

Specerijen

» Piment

Piment

Geeft een sterk peperige smaak aan onder andere stoofgerechten. Kan zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt worden.

Tip!

Groene couscoustaart met gehakt en spinazie

Hoofdgerecht voor 4 personen

Deze hartige groene couscoustaart is een mengeling tussen de Franse quiche en de Amerikaanse meatloaf.

Ingrediënten

900 gramrunder- of lamsgehakt
4 sjalotjes of 2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel piment gemalen of paprikapoeder
300 gram verse spinazie
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
basilicum
500 gram couscous
4 eieren
crème fraîche
150 gram belegen kaas, geraspt

Hulpmiddelen

Taartvorm (Ø 25 cm)

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Bereiding

Bak het gehakt met de uien, de knoflook, zout en peper en de piment enigszins gaar, maar niet droog. Snijd de spinazie fijn en roer dit goed door het vlees. Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer hier de eieren, de Parmezaanse kaas en de crème fraîche door. Meng het vleesmengsel en de couscous door elkaar zonder de couscous stuk te roeren en doe dit mengsel in de taartvorm. Bedek de taart met de kaas en bak deze in 30 minuten gaar. 

Wist je dat? (Piment)

Piment wordt ook wel Jamaicapeper, pimentbes, allspice of nagelpeper genoemd.

De Azteken gebruikten piment als smaakstof voor chocolade.

Pimentolie wordt vaak gebruikt in kruidige herenaftershaves. Daarnaast kan het verlichting brengen bij klachten aan de ingewanden, het bevordert de spijsvertering, verhelpt winderigheid en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.